/
Kádas Kati

magamról

Kádas KatiKárpátalján, Beregszászban születtem.
1997-ben települtem Magyarországra.
Jelenleg Nyíregyházán élek.

1967-től rendszeresen részt veszek csoportos és önálló kiállításokon.

Főbb állomásaim Kárpátalján: több ízben - Beregszász és a beregszászi járás, Ungvár, ahol számtalan önálló és kollektív kiállításaim voltak. 1972-ben Kijevben a Fiatál Alkotok Fesztiválján díját nyertem: 1994-től 1998-ig Magyarországra való áttelepülésemig Beregszászon a Bereg Alkotó Egyesület elnökeként tettem a dolgom (kiállítások, tombolaestek, művészbál szervezése).
Állandó résztvevője voltam kárpátaljai alkotótáboroknak, ugyanakkor magyarországinak is, mint (Makó, Tállya, Tokaj. Aranyosapáti).
Több vándorkiállításom volt, Magyarországon, Szabolcs megye számos településein (Vásárosnamény, Kisvárda, Fehérgyarmat, Mátészalka, Gulács), ahol két ízben nemzetközi alkotó tábort is szerveztem. 1992-ben az első Kelet-Európai Kulturbörzén is részt vettem munkáimmal Békéscsabán, majd Erdélyben (Kovászna) a Csorna kiállításon is képviseltem Kárpátalját egy képemmel. Az 1998-as Bereg-Expón Vásárosnaményban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kézműves Kamara díját nyertem el munkáimmal. 1999-ben 50 képem lett bemutatva Tiszadobon az Andrássy Kastélyban, a Zongora Ünnepe Keleten rendezvénysorozaton, melynek műsorfüzetét is én illusztráltam. 1999-bem a budapesti Európai Magazin pályázatot hirdetett „Szépség" címmel, melynek első díját nyertem el grafikai kategóriában „Vénusz" című képemmel.
1997-ben falinaptár, majd 1998-ban asztali naptár jelent meg munkáimmal.
2000-ben Budapesten a Magyarok Házában is megtekinthették munkáimat, majd következett Érd, Székesfehérvár, Sárospatak, Hajdúszoboszló, Debrecen (Art-Expó, Kálmáncsehi Református Templom Galériája stb., Nagykálló, Újfehértó, Nagyhalász, Bököny és nem egyszer Nyíregyháza: Plaza Galéria, Fortuna Kávézó, Helyőrségi klub szintén otthont nyújtottak munkáim bemutatására. Képeim megtalálhatóak Kárpátalja, Magyarország és külföld (Németország, Detroit, Izrael, Svájc, Belgium, Szlovákia, Jugoszlávia, Írország, Strassburg, Taivan stb.) magángyűjteményeiben is. Tornyospálcán az állandóan működő Kastélygalériában is megtalálható egy József Attila képem. 2004-ben Nyíregyházán megjelent Szellemi végrendelet c. antológia, melyben néhány munkámmal szerepeltem (kép, vers).
2006-ban a Putnoki Apostol Könyvkiadó pályázatán vettem részt, ahol szakmai Zsűri Nívó díjjal jutalmazta beküldött munkáimat (képek, versek).
borito2006-ban a Nyíregyházi Szakszervezetek Házában, majd 2007-ben a Nagyhalászi Csuha-Kállai Kúria Galériájában mutatkozhattam be munkáimmal. Még ebben az évben T. Bognár Márta Életmorzsák című könyvét illusztráltam (elbeszélések, novellák).
2007-ben megjelent Áttelepülésem története kisfüzetem (vallomások magamról, képek, veresek).
Versírással is próbálkoztam. Két verses-rajzos kötetem jelent már meg. Az első 1995-ben Ego címmel még Kárpátalján, az Ungvári Intcrmix Kiadó gondozásában, de a Magyarországi Művelődési és Közoktatási Minisztérium támogatásával. A második kötetem Megfestettelek címmel jelent meg már itt Nyíregyházán szponzorok támogatásával. Idézet a Tizévkönyv Hatodik Síp Antológiában megjelent egyik nyilatkozatomból: Felemelő érzés, amikor a tiszta, szűz, hófehér papírra imádkozom szívem gyönyörűségeit, netán könnyes sóhajait. Olyan ez, mint a szerelem, boldogságot ad, megnyugtat es meg is zaboláz, Én hiszek a művészet emberformáló erejében. Hiszek a vonalban, a ritmusban, mely így együttesen válik élővé. Hiszem azt, hogy a festő feladata a valóságot költészetté emelni képekben, méltóságot adva érzelmeknek, magatartásnak..."

anya apa
Anyám idős korában. (80-as évek) Apám a kertész. (80-as évek)